Pluimveeweb: Aantal vondsten hoogpathogene H5N8 vogelgriep stijgt rap

09-11-2016

Het aantal meldingen van wilde vogels die met hoogpathognene H5N8 vogelgriep besmet zijn, steeg de afgelopen dagen in rap tempo. Dit leidt volgens Avined tot een zeer zorgelijke situatie.

In Schleswig-Holstein zijn in een merengebied rondom Plön (zo´n 100 kilometer ten noorden van Hamburg) een 100-tal dode wilde vogels gevonden. Het Friedlich Loeffler Institut heeft bevestigd dat het hier om HPAI H5N8 gaat.

Het Ministie van Landbouw van deze Duitse deelstaat heeft een ophokgebod afgekondigd voor alle Freilandbedrijven in deze deelstaat en een intensieve monitoring (zowel klinisch als bemonstering) van alle pluimveebedrijven in een straal van 7 kilometer rondom het gebied waar de dieren zijn gevonden.

Oostenrijk

Het Oostenrijkse Ministerie van gezondheid heeft melding gemaakt van de vondst van meer dan 100 dode kuifeenden rondom de Bodensee (Vorarlberg) die besmet zijn met H5N8. Er wordt thans nog geen melding gemaakt of dit HPAI of LPAI is. Echter gezien de hoge sterfte lijkt deze vondst vergelijkbaar met die in Plön.

Ook het Friedlich Loeffler Institut maakt hiervan melding dat aan Duitse zijde van de Bodensee dode dieren zijn gevonden (Baden-Württemberg) en worden onderzocht op AI. Het Zwitserse ministerie van Voedselveiligheid en Veterinaire zaken heeft in een bericht bevestigd dat ook in hun land aan de Bodensee dode wilde (kuif)eenden zijn gevonden. Er vindt overleg tussen Duitsland, Oostenrijk en Zwiterland plaats om gezamenlijke maatregelen te nemen om de verspreiding van vogelgriep te beperken.

Zorgelijk

Deze ontwikkelingen zijn zeer zorgelijk en daarom is vanuit Avined vandaag een bericht aan alle pluimveehouders gezonden om te wijzen op deze verontrustende berichten met het dringende advies om aan de hand van de hygiënescan de bedrijfshygiëne te verbeteren en daarmee de kans op insleep van vogelgriep te voorkomen.

Op de website van Avined staat een lijst met praktische tips om de insleep en versleep van vogelgriep te voorkomen. Temeer omdat in 2014 ook in november de hoogpathogene vogelgriep besmetting uitbrak is de periode van deze ontwikkeling bij onze oosterburen saillant, volgens Avined.

Door het Ministerie van Economische Zaken wordt met deskundigen deze ontwikkelingen geanalyseerd en Avined staat in nauw contact met het Ministerie wat deze ontwikkelingen voor Nederlandse sector betekenen en welke maatregelen naast de reeds genoemde genomen kunnen worden.

Tekst:Tom Schtoman & Avined

 
 

Inloggen op de ledenportal