Pluimveeweb: Ernstige dreiging hoogpathogene vogelgriep

09-11-2016

Vanwege de vondsten van hoogpathogene H5N8 vogelgriep bij dode wilde vogels in Duitsland, Polen, Oostenrijk, Zwitserland en Hongarije waarschuwt Avined Nederlandse pluimveehouders voor ernstige dreiging van hoogpathogene vogelgriep. Avined adviseert hen extra alert te zijn op bedrijfshygiëne.

„De afgelopen weken zijn op meerdere plekken in Europa meldingen geweest van hoog pathogene vogelgriep besmettingen. Er zijn groepen wilde vogels dood aangetroffen in Hongarije, Polen, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Deze dieren bleken besmet met het H5N8 virus. Door trekvogels die richting Europa trekken, is de dreiging voor Nederland vergroot. Let dus op uw bedrijfshygiëne”, meldt Avined.

Volgens de stichting is het nu nog meer van belang om uw bedrijfshygiëne maatregelen na te leven. Zo beperken we volgens Avined gezamenlijk de kans op insleep en versleep tot een minimum.

Wat kunt u doen?

Voorkom insleep:

  • Werk zorgvuldig en hygiënisch
  • Breng niets met strooisel naar binnen
  • Zorg voor schoon en ontsmet bedrijfsterrein
  • Zorg voor gereinigde materialen voordat deze de stal ingaan
  • Laat bezoek voor de erfafscheiding parkeren

Ook adviseert Avined pluimveehouders om de hygiënescan in te vullen op Mijn Avined en op te letten op verdachte omstandigheden als verhoogde sterfte en/of productiedaling.

Lees dit artikel voor meer praktische tips.

Tekst:Tom Schotman & Avined

 
 

Inloggen op de ledenportal