Boerderij: Pluimveehouder in tv-programma over megastallen

14-11-2016

In een tv-programma over megastallen verdedigt pluimveehouder John Claessens het kolonie-huisvestingssysteem voor legkippen.

Pluimveehouder John Claessens heeft een koloniestal, een verbeterde versie van de door velen verfoeide legbatterij. Volgens de pluimveehouder in het Limburgse Ysselsteyn is zijn ei het beste voor alles en iedereen. Komende zondag vertelt hij zijn verhaal in de eerste uitzending in het dossier Megastallen van het tv-programma De Monitor. Dit is een onderzoeksprogramma van KRO-NCRV. Het programma wordt zondag 13 november om 22.25 uur uitgezonden op NPO 2.

Pluimveehouder in tv-programma over megastallen
Agrarisch Ondernemer van het jaar
Claessens, in 2013 met zijn vrouw Marian door Boerderij Vandaag verkozen tot Agrarisch Ondernemer van het jaar, heeft een bedrijf met op 5 locaties 440.000 leghennen in volière- en koloniehuisvesting en 160.000 opfokhennen. Begin dit jaar zette hij nog een nieuwe koloniestal neer voor 100.000 kippen, uit overtuiging dat dit systeem het beste is voor milieu, mens én dier.

De eieren van Claessens gaan naar de voedingsindustrie, en komen zo via een omweg alsnog in de supermarkt terecht. In koekjes, mayonaise of advocaat-likeur bijvoorbeeld. Als tafelei zijn kolonie-eieren en verrijkte-kooieieren - met eicode 3 - niet te verkrijgen in de supermarkten.

Twijfel over vertellen verhaal
Pluimveehouders met koloniestallen zijn ronduit enthousiast over hun stal en voelen zich daarin gesteund door veel vakgenoten. Toch twijfelen zij of zij hun verhaal wel moeten vertellen, bang voor de reacties van buiten de eigen sector. Claessens durft wel uit te leggen waarom een kolonie-ei volgens hem zeker zo goed is als een ei uit andere houderijsystemen en misschien zelfs wel het beste ei is. Hij legt uit wat de voordelen zijn van deze stal en de eieren die hij produceert. Belangrijkste voordeel is volgens Claessens de zeer beperkte stofuitstoot, een aspect waardoor de pluimveehouderij recent in een kwaad daglicht is komen te staan. Daarom spreekt hij consequent over het 'milieu-ei'. "Kippen kunnen niet door hun eigen strooisel of mest scharrelen", zegt hij. De pluimveehouder pleit daarom voor een keurmerk waar dit aspect in meegenomen wordt.

Ei niet in supermarkt
Claessens begrijpt niet waarom zijn ei niet in de supermarkt ligt. Dat is volgens hem puur te wijten aan de lobby van dierenwelzijnsorganisaties. Die hebben, net als de consument, een veel te romantisch beeld van de veehouderij. "Ik denk dat de consument steeds verder afstaat van de manier waarop ons voedsel geproduceerd wordt. Men reageert met emotie in plaats van feiten", aldus Claessens.

In Nederland zijn enkele 10-tallen bedrijven met bij elkaar meer dan 3,5 miljoen legkippen in verrijkte kooien en kolonie-huisvesting.

 
 

Inloggen op de ledenportal