Pluimveeweb: H5N8 vogelgriep bij wilde watervogels in Monnickendam

11-11-2016

Bij de dode kuifeenden en futen die bij de Gouwzee in Monnickendam dichtbij Amsterdam zijn gevonden is donderdag 10 november hoogpathogene H5N8 vogelgriep vastgesteld.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) (voorheen het Centraal, Veterinair Instituut (CVI)). In de zomer van 2016 werd melding gemaakt van H5N8 uitbraken in wilde vogels in Rusland. Deze maand werd het virus aangetoond in dode wilde watervogels in Hongarije, Polen en Duitsland.

In het verleden hebben hoogpathogene vogelgriep virussen zich eerder langs deze vogeltrek route richting het westen van Europa verspreid. Het virus werd op 9 november door WBVR aangetoond in dode kuifeenden en futen, gevonden rond de Gouwzee.

Op dit moment wordt opgeroepen om dode wilde vogels te melden. Deze vogels zullen door WBVR onderzocht worden op aanwezigheid van het H5N8 virus. Dit zal meer informatie opleveren over de vogelsoorten waarin H5N8 aanwezig is in Nederland, en zo meer duidelijkheid geven over de verspreidingsroutes van het virus.

Maatregelen

Het Ministerie van Economische Zaken heeft voor pluimveebedrijven voor heel Nederland een ophok-en afschermplicht ingesteld. Zie voor details het bericht van het Ministerie van Economische Zaken.

Tekst:Tom Schotman & Wageningen Bioveterinary Research

 
 

Inloggen op de ledenportal