Pluimveeweb: H5N8 vogelgriep op kalkoenenbedrijf in Cloppenburg

24-11-2016

Op het vogelgriep verdachte kalkoenenbedrijf in Cloppenburg is hoogpathogene H5N8 vogelgriep vastgesteld. Dat blijkt uit onderzoek van het Friedrich Loeffler Institut (FLI). Door de vondst moeten vandaag nog eens 92.000 stuks pluimvee in de nabijheid van het getroffen bedrijf worden geruimd.

In het beperkingsgebied, in een straal van 3 kilometer rondom het getroffen kalkoenbedrijf in de gemeente Barssel, zitten volgens de Landkreis Cloppenburg nog 75 andere pluimveebedrijven met in totaal 270.000 stuks pluimvee. In het observatiegebied in een straal van 10 kilometer bevinden zich 134 pluimveebedrijven met in totaal 885.000 stuks pluimvee. Het pluimvee op deze bedrijven wordt onderzocht op besmettingen.

De standstill in de 10 kilometer zone rondom het getroffen bedrijf, die de Landkreis Cloppenburg woensdag 23 november instelde, is tot zaterdag 26 november tot 18 uur verlengd.

Pluimveerijke regio

De omgeving Cloppenburg is één van de pluimveerijkste regio’s van Duitsland. Tijdens de laatste telling, zaten er ruim 13 miljoen stuks pluimvee in de Landkreis Cloppenburg.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal