Pluimveeweb: Vogelgriep bij hobbypluimvee in Den Oever

23-11-2016

Bij een dode zwaan van een hobbypluimveehouder in het Noord-Hollandse Den Oever is hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 vastgesteld. Dat maakte Wageningen Bioveterinary Research (voorheen het Centraal Veterinair Instituut) dinsdag 22 november bekend. Op deze locatie werden bij nader onderzoek nog een eend en een kip positief bevonden.

In Nederland, Hongarije, Polen, Duitsland, Oostenrijk, Kroatië en Zwitserland zijn dode wilde vogels met hoogpathogene vogelgriep (HPAI) van het type H5N8 aangetroffen. Hongarije, Duitsland en Oostenrijk hebben melding gedaan van HPAI van het type H5N8 bij commercieel gehouden dieren. In Hongarije zijn inmiddels zeven bedrijven met H5N8 besmet verklaard. Ook in Denemarken is bij een hobbyhouder met 69 vogels H5N8 gevonden.

In Nederland zijn in Zeewolde, Monnickendam, Rotterdam, Werkendam, Oostzaan, Medemblik en Durgerdam dode wilde watervogels gevonden waarbij HPAI H5N8 is vastgesteld. Bij een hobbyhouder in Den Oever is bij een dode zwaan het vogelgriepvirus HPAI H5N8 aangetroffen. Op deze locatie werden bij nader onderzoek nog een eend en een kip positief bevonden.

Vogelgriepkaarten

Het Ministerie van Economische Zaken heeft een kamerbrief verstuurd met een update van de situatie rond verspreiding van vogelgriep.

Bij deze brief zijn twee kaarten van Nederland toegevoegd. Kaart 1 geeft het aantal meldingen weer bij de NVWA (tot 22 november) van dode vogels waar laboratoriumonderzoek op is en wordt vericht. Kaart 2 geeft aan in welke gemeenten in Nederland besmette dode vogels zijn aangetroffen.

Tekst:Tom Schotman & Wageningen Bioveterinary Research

 
 

Inloggen op de ledenportal