Pluimveeweb: Vogelgriep Biddinghuizen is H5N8

27-11-2016

De vogelgriep op het eendenbedrijf in Biddinghuizen is hoogpathogene H5N8. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research.

Zaterdag 26 november werd de vogelgriep op het eendenbedrijf in Biddinghuizen vastgesteld.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. Naast de locatie in Biddinghuizen heeft het bedrijf ook drie locaties in Hierden en een locatie in Ermelo. Deze locaties worden preventief geruimd. In totaal gaat het om circa 180.000 eenden.

Daarnaast wordt het pluimvee van een ander bedrijf met 10.000 vleeseenden preventief gedood omdat deze in een straal van één kilometer ligt van het besmette bedrijf in Biddinghuizen. De ruimingen wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen liggen nog drie andere bedrijven. Deze pluimveebedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep door Wageningen Bioveterinary Research. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van tien kilometer rond het bedrijf in Biddinghuizen. Dit vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

Landelijke maatregelen

Ook de bezoekersregeling voor pluimveebedrijven wordt aangescherpt. Er gold reeds een verbod voor buitenstaanders om stallen te betreden. Deze maatregel wordt nu uitgebreid tot een verbod voor buitenstaanders om het erf te betreden. Bezoekers mogen alleen nog na strenge hygiënemaatregelen het erf betreden. Ook moet pluimvee klinisch worden geïnspecteerd binnen 24 uur voor vervoer naar een ander pluimveebedrijf.

Meer informatie op de website van het Ministerie van Economische Zaken.

Tekst:Tom Schotman & Wageningen Bioveterinary Research

 
 

Inloggen op de ledenportal