Pluimveeweb: Geen vogelgriep op andere pluimveebedrijven

28-11-2016

Op de andere onderzochte pluimveebedrijven in Biddinghuizen, Hierden en Ermelo is geen vogelgriep vastgesteld. De uitbraak met het H5N8 vogelgriepvirus is dus beperkt gebleven tot het eendenbedrijf in Biddinghuizen.

Dat zegt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Naast het eendenbedrijf in Biddinghuizen zijn acht andere pluimveebedrijven onderzocht op vogelgriep.

Vijf bedrijven zijn momenteel preventief geruimd. Hierbij gaat het om vier bedrijven van dezelfde eigenaar als het besmette eendenbedrijf in Biddingenhuizen, waarvan drie in Hierden en één in Ermelo. Daarnaast is ook een vleeskuikenbedrijf geruimd dat binnen een straal van een kilometer van het besmette bedrijf ligt.

Daarnaast waren er monsters genomen bij drie pluimveebedrijven die zich binnen de drie kilometerzone bevinden. Aangezien er op de andere pluimveebedrijven geen vogelgriep is gevonden, is de NVWA niet van plan om andere pluimveebedrijven op vogelgriep te onderzoeken.

Frankrijk

In het Noord-Franse Marck (Pas-de-Calais) op zo’n 50 km van de Belgische grens, werd vandaag een eerste geval van besmetting met H5N8 bevestigd bij 20 wilde eenden. Zij werden gebruikt als lokaas bij de jacht op watervogels. Dat meldt het Franse ministerie van landbouw op zijn site. Eerder brak het virus uit in Polen, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Duitsland

Een kaartje met recente vondsten van besmette wilde vogels per 28-11-2016 in Duitsland.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal