Boerderij: Vogelgriep van grote invloed op export

29-11-2016
De uitbraak van hoogpathogene vogelgriep op een commercieel pluimveebedrijf heeft grote gevolgen voor de export van broedeieren, eendagskuikens voor de vermeerdering en pluimveevlees naar derde landen.

De schade zal in de tientallen miljoenen euro’s liggen, aldus Tjeerd den Hollander van Way2trade. Exportbedrijven en de daarbij behorende vermeerderingsbedrijven zullen de gevolgen komende week al merken. Een deel van de producten kan herplaatst worden naar andere landen, maar een deel ook niet. De schade hiervan komt vooral terecht op het bordje van de exportbedrijven en de vermeerderaars.

Gevolgen vogelgriep in Nederland

Naar aanleiding van de uitbraak afgelopen zaterdag in Biddinghuizen is Nederland als land officieel niet meer vrij van vogelgriep. Als gevolg hiervan zullen van de 100 bestemmingen waar Nederland naartoe exporteert, ongeveer 25 tot 50% geheel of gedeeltelijk de grenzen sluiten, aldus Den Hollander. Veel landen hebben in het exportcertificaat staan dat er geen export meer mogelijk is bij een uitbraak van een hoogpathogene HPAI, zoals Australië, India, Israël en Afrikaanse landen, waar veel hoogwaardige producten als broedeieren naartoe gaan. Voor de export van pluimveevlees heeft de belangrijkste afzetmarkt, Zuid-Afrika, ook de grenzen al gesloten voor Nederland. Daarnaast zijn er landen die de regio, provincie- of 10 kilometer-zone uitsluiten zoals Mexico en Tunesië. Daarnaast zijn er ook landen, zonder exportcertificaat, maar die toch de grenzen sluiten.

Minimaal 3 maanden nodig voor herstel

Herstel van export naar aanleiding van een uitbraak van vogelgriep duurt in het gunstigste geval drie maanden na reiniging en ontsmetting van het getroffen bedrijf. Voor broedeieren kan dit wel oplopen van een half jaar tot een jaar, aldus Den Hollander. De gevolgen van de uitbraak in 2014 zijn nog steeds te merken. Op de landenlijst van tijdelijke maatregelen meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bijvoorbeeld nu nog een exportverbod voor broedeieren naar Libië, sinds de vogelgriepuitbraak in oktober 2014.

Lees meer over vogelgriep in het dossier
 
 
 

Inloggen op de ledenportal