Pluimveeweb: 'Schenk extra aandacht aan ongediertebestrijding'

05-12-2016

Avined roept pluimveehouders op om - nu de dreiging van vogelgriep groot is - ongedierte te blijven bestrijden. „Hoewel ons gelukkig veel signalen bereiken dat veel pluimveehouders zeer accuraat zijn in het opvolgen van hygiënemaatregelen, bereiken ons ook enkele verontrustende berichten over loslopende kippen op bedrijven en ongedierte. Dergelijke situaties zijn absoluut onacceptabel in deze tijden van hoge dreiging”, schrijft Avined maandag 5 december in een update over de vogelgriep.

„Wij roepen daarom veehouders en erfbetreders op om elkaar aan te spreken op onverantwoorde omstandigheden en alle hygiënemaatregelen strikt na te leven. Ongediertebestrijding is uiteraard toegestaan, met inachtneming van de hygiënevoorschriften, waarbij indien nodig het doucheprotocol gevolgd moet worden. Hoofdregel voor de volgorde van de werkzaamheden is dat van schoon naar vuil gewerkt moet worden.”

De situatie in Nederland is gelukkig onveranderd sinds het weekend. In het verslag van de deskundigengroep dierziekten van 15 november jongstleden is nader geformuleerd over ontwikkelingen van het besmettingsrisico en de bruikbaarheid van een vaccin tegen H5N2.

België
Het VILT maakte vandaag bekend dat 7 dode wilde vogels zijn gevonden aan het Berlaarse meer Nieuwdonk. Nader onderzoek van het FAVV heeft uitgewezen dat vogelgriep niet de doodsoorzaak was. Tot op heden zijn er dus in België nog geen besmettingen met H5N8 vastgesteld.

Frankrijk
Vanuit Frankrijk komen verschillende berichten over besmettingen in het Zuidwesten. In het district Gers zijn 3 eendenbedrijven met in totaal 3890 eenden besmet verklaard. De besmette dieren zijn afkomstig van het eerder besmet verklaarde bedrijf in Tarn.

In Tarn zijn op 4 december 2 nieuwe besmettingen met hoogpathogeen H5N8 vastgesteld in de plaats Mouzieys-Panens. Op beide bedrijven worden eenden gehouden.

In Oostelijk gelegen Evian (district) Haute-Savoie) is een dode meeuw aangetroffen waarbij hoogpathogeen H5N8 is vastgesteld.

Duitsland
Het Friedlich Loeffler Institut heeft een geactualiseerde risico analyse gemaakt van de HPAI dreiging in Duitsland. Inmiddels zijn 13 Bundeslander getroffen door uitbraken van vogelgriep, wilde vogels of commerciële bedrijven en is er volgens het Instituut nog steeds sprake van een uitzonderlijk hoog risico, zowel bij de commerciële houderij als hobbyhouders en dierparken.

Bijgaand een actuele kaart van uitbraken in Duitsland d.d. 5-12-2016

Tekst:Tom Schotman & Avined

 
 

Inloggen op de ledenportal