Pluimveeweb: Verdenking van vogelgriep in Boven-Leeuwen

19-12-2016

Bij pluimveebedrijf in het Gelderse Boven-Leeuwen (gemeente West Maas en Waal) is zeer waarschijnlijk sprake van vogelgriep. Waarschijnlijk komt er later maandag duidelijkheid.

Dat schrijft dagblad De Gelderlander maandag 19 december. Het zou de eerste uitbraak van vogelgriep zijn in Gelderland. In Boven-Leeuwen is pluimveebedrijf Beijer verdacht. Het bedrijf heeft 44.000 kippen. Die zullen vermoedelijk maandagavond nog geruimd worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Radeloos
Noud en Miriam Beijer troffen maandagmorgen tientallen dode kippen aan in een van hun 4 stallen. „Dat hebben we meteen gemeld bij de NVWA, want dat zijn we verplicht. Het is allemaal heel onwerkelijk en onprettig”, zegt Miriam Beijer. „Het akelige is dat we er voor ons gevoel alles aan gedaan hebben om dit te voorkomen en toch overkomt het ons. We hoopten het zo goed gedaan te hebben en het treft je dan toch. Dat maakt je radeloos. Maar zolang de uitslag niet officieel is, houden we een klein beetje hoop.”

Omgeving
Als de besmettingen worden bevestigd, gaat het om de zevende vogelgriephaard in Nederland, aldus Eric Hubers, voorzitter van NOP/LTO Pluimveehouderij. „Tot nu toe ging het vooral op bedrijven en locaties in Noord- en Oost-Nederland. Waterrijke gebieden met relatief weinig pluimveebedrijven.”

Tekst:De Gelderlander & Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal