Boerderij: Vogelgriep kost sector wekelijks tot €3 miljoen

21-12-2016

De schade van de vogelgriepuitbraken bedraagt voor de pluimveesector wekelijks €2 miljoen tot €3 miljoen door het wegvallen van export naar derde landen.

Dat blijkt uit berekeningen van Wageningen Economic Research (WER, eerder het LEI).

Totale schade nu al opgelopen tot €20 miljoen
De totale schade tot en met nu, bijna vier weken na de eerste uitbraak op 26 november, schat WER op €15 tot €20 miljoen. In die berekeingen is rekening gehouden met zowel de directe bestrijdingskosten, als met schade door het wegvallen van exportmarkten voor broedeieren en pluimveevlees. Bovendien gelden er in de toezichtsgebieden rondom besmette bedrijven (10 kilometer zones) beperkende maatregelen voor pluimveebedrijven, waaronder het afwaarderen van broedeieren tot consumptie-ei, die de pluimveehouders daar geld kost. De directe schade van de bestrijding van vogelgriep in Nederland tot nu toe wordt geschat op €3 tot €4 miljoen.

Schade kan nog maanden oplopen
De grootste schade ontstaat echter doordat derde landen (landen buiten de Europese Unie) de grenzen sluiten voor Nederlandse pluimveeproducten. Met name de export van broedeieren, pluimveevlees en hoogwaardig fokmateriaal, loopt hierdoor een flinke knauw op. Ook als er geen nieuwe uitbraken bijkomen kunnen die kosten nog maanden oplopen tot €2 miljoen à€3 miljoen per week, aldus WER, omdat het maanden kan kosten om weer markttoegang te krijgen voor Nederlands pluimvee en pluimveeproducten.

 
 

Inloggen op de ledenportal