Boerderij: WUR: vogelgriep wordt een jaarlijks fenomeen

30-12-2016

Nederland zal zich erop moeten voorbereiden dat vogelgriep ieder jaar zal terugkomen.

Dat stellen onderzoekers van de Wageningen Bioveterinary Research in bladen van de Persgroep Nederland.

Nederland kampt op dit moment met een van de zwaarste vogelgriepuitbraken in jaren. In de afgelopen maand werd het H5N8-virus aangetroffen op negen bedrijven, ruim 700.000 kippen en eenden zijn sindsdien geruimd. De meest recente besmetting was op Eerste Kerstdag, in Zoeterwoude.

'Het lijkt erop dat vogelgriep structureler wordt'
Daar zal het niet bij blijven, volgens onderzoekers van Wageningen Bioveterinary Research, die in opdracht van de overheid besmettingen vaststellen. "Op dit moment zijn er problemen bij pluimvee met het HPAI H5N6-virus in Azië, en het zou ons niet verbazen als wij daar in 2017 en/of 2018 mee te maken krijgen door introductie van dit virus via trekvogels", stelt het instituut tegenover de Persgroep. "Het lijkt er dus inderdaad op dat vogelgriep structureler wordt."

De oorzaak van de vogelgriep ligt volgens wetenschappers bij trekvogels die deze kant op komen om te overwinteren. Direct na hun aankomst vanuit het oosten, twee maanden geleden, zijn de eerste besmettingen ontstaan.

Nationale herbezinning
Volgens de Nederlandse Vakbond Pluimveehouder-voorzitter Henny de Haan is het tijd voor een nationale herbezinning. Het op een verantwoorde wijze leren omgaan met vogelgriep gaat, volgens haar, veel verder dan het nemen van hygiënemaatregelen. De NVP-voorzitter vraagt zich openlijk af of de vele waterrijke natuurgebieden die zijn gecreëerd, achteraf gezien wel zo verstandig zijn. Ook zal de sector naar zichzelf moeten kijken en geen bedrijven meer moeten starten vlakbij open water. Dan neem je als pluimveehouder wel heel veel risico, volgens De Haan.

 
 

Inloggen op de ledenportal