Pluimveeweb: Dubbeldoelras eieren binnenkort te koop in Duitse supermarkten

31-01-2017

maandag 30 januari 2017
aangepast: dinsdag 31 januari 2017

De Duitse supermarkten Penny en Rewe gaan minder eieren verkopen van legrassen waarbij de mannelijke kuikens direct na uitkomst gedood worden. Vanaf 1 februari verkoopt discounter Penny dat onderdeel is van de Rewe Group, in al zijn 2.150 filialen zogeheten Sandy eieren waarbij de mannelijke kuikens tot de slacht gehouden worden. De prijs van een doosje met zes Sandy eieren is 1,29 euro.

In de loop van het jaar zijn deze Sandy eieren ook in Rewe supermarkten te koop. Momenteel worden er in Duitsland ongeveer 50 miljoen mannelijke kuikens van legrassen onmiddellijk na het uitkomen gedood omdat er geen afzetmarkt voor is.

„Als eerste discounter willen we een duidelijk signaal naar de markt afgeven dat de huidige praktijk waarbij mannelijke eendagskuikens na uitkomst direct gedood worden, snel verleden tijd moet zijn”, zegt directeur (CEO) Stefan Magel van Penny op de website van de Rewe Group.

72.000 kuikes opgezet

Enkele weken geleden zijn 72.000 mannelijke en vrouwelijke kuikens van ‘Sandy’ opgezet. Hun zandkleurige eieren worden binnenkort onder de naam ‘Herzbube’ verkocht.

Het jaarlijkse volume van deze zogeheten Herzbube eieren schat Penny op 20 miljoen eieren. Rewe verkoopt op basis van eigen gegevens al in 600 supermarkten in Oost-Duitsland en delen van Noord-Rijnland-Westfalen en Rijnland-Palts eieren van dit ras.

Op de ‘Grünen Woche’ in Berlijn presenteerde het Duitse ministerie van Landbouw onlangs het model van een machine die op de derde dag na inleg, het geslacht van een kuiken zal moeten kunnen voorspellen. Wanneer deze machine klaar is om te gebruiken broederijen is nog onduidelijk.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal