Pluimveeweb: Uitloop ei nog enige tijd beschikbaar

01-02-2017

De Europese Organisatie voor de Eierhandel en de Eiproducten industrie (EUWEP) wijst er op dat ook na het verstrijken van de periode van 12 weken ophok van legpluimvee nog vrije uitloop eieren aangeboden kunnen worden.

De vrije uitloop eieren die de hennen nu leggen, liggen nog tot ver in februari in de winkels, meldt AgriHolland.nl. Daarnaast zullen in de praktijk ook daarna steeds vrije uitloopeieren te koop blijven omdat er een hoeveelheid vrije uitloopeieren blijft van jonge legkoppels die na 9 november 2016 zijn opgezet.

Dat was na het moment dat het ophokgebod werd ingesteld. Deze hennen zijn nog niet gedurende 12 weken van hun productieperiode binnengehouden.

Instructie voor leghennenhouders

Om een en ander goed af te stemmen heeft de EUWEP op 30 januari gesproken met vertegenwoordigers van het kabinet van de eurocommissarissen voor Landbouw en Gezondheid. Bij dat gesprek waren ook vertegenwoordigers van de Europese organisatie voor handel en verwerking van vleespluimvee AVEC, de Europese federatie van boerenorganisaties Copa Cogeca en de organisatie voor de Europese detailhandel Eurocommerce aanwezig.

Het gesprek vond plaats naar aanleiding van de discussie rondom de overschrijding van de 12 weken termijn voor eieren van hennen uit vrije uitloop-systemen. Nu de ophokplicht langer duurt dan 12 weken krijgen de vrije uitloop-eieren de handelsstatus scharrelei.

De Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) heeft een instructie gepubliceerd hoe pluimveehouders en verzamelaars/pakstations moeten omgaan met het stempelen van eieren.

Tekst:Tom Schotman & Agriholland

 
 

Inloggen op de ledenportal