Boerderij: Vogelgriep bij hobbypluimvee in Belgiƫ

02-02-2017
Eerste melding van H5N8 in België.

In het Belgische Lebbeke (Oost-Vlaanderen) is H5N8-vogelgriep vastgesteld bij hobbypluimvee. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Ophokplicht uitgebreid

Of het om een hoogpathogeen virus gaat moet nog bevestigd worden, meldt FAVV. België bleef tot zover gevrijwaard van het virus. Het is de eerste melding van het H5N8-virus in België sinds het begin van de Europese epidemie afgelopen najaar. Voor België is de uitbraak aanleiding de sinds 10 november 2016 geldende ophokplicht uit te breiden. Deze was al ingesteld voor commercieel pluimvee. Ook hobbypluimvee moet nu opgehokt, dan wel afgeschermd worden met behulp van netten.

Bufferzone van 3 kilometer

Landbouwminister Willy Borsus laat weten dat, hoewel de professionele sector voorlopig niet getroffen is, iedereen zeer waakzaam moet blijven. Borsus: "De nauwgezette opvolging van de bioveiligheidsmaatregelen is van primordiaal belang zodat dit een geïsoleerd geval kan blijven."

Rondom de locatie waar het H5N8-virus bij siervogels is vastgesteld, is een bufferzone van 3 kilometer ingesteld. Daarin liggen geen professionele pluimveebedrijven. In de bufferzone is een vervoersverbod ingesteld voor vervoer van pluimvee, vogels en broedeieren. Iedereen die pluimvee heeft in deze zone moet hiervan binnen 48 uur een inventaris overmaken aan de burgemeester van Lebbeke, aldus de FAVV in een verklaring.

Lees meer over vogelgriep in het dossier
 
 
 

Inloggen op de ledenportal