Pluimveeweb: Teleurstelling over EU beslissing uitloop ei

08-02-2017

Europarlementariërs Jan Huitema (VVD) en Bas Belder (ChristenUnie-SGP) zijn teleurgesteld in Phil Hogan. De Eurocommissaris besliste dinsdag 7 februari om geen verruiming voor de status van vrije uitloop eieren te geven.

Dit betekent dat eieren van vrije uitloop hennen, die door de ophokplicht afgewaardeerd zijn tot scharrelei, als scharrelei verkocht moeten blijven worden. Leghennenhouders beuren daardoor 2 tot 3 cent minder per ei.

Nederland stelde begin november de ophokplicht in vanwege de vogelgriep. Volgens Europese regels verliezen vrije-uitloopeieren na 12 weken die status als de kippen niet naar buiten mogen. Deze eieren moeten daardoor vanaf 1 februari als goedkopere scharreleieren worden verhandeld, een forse strop voor de sector.

Eind december aangekaart
„Dit probleem heb ik samen met Bas Belder (SGP) eind 2016 al aangekaart. Belachelijk dat ze nu nog niet verder zijn. Ik had van de Commissaris meer vuur verwacht, hij verschuilt zich achter regeltjes. Maar waar een wil is, is een weg”, zegt VVD-Europarlementariër Jan Huitema. 

Zijn collega Bas Belder van de ChristenUnie-SGP is eveneens teleurgesteld. „Het is een enorme domper dat de Commissaris de vrije-uitloopstatus niet wil redden”, zegt Belder. 

Mogelijke compensatie
Hogan schrijft ook in zijn brief dat de Europese Commissie gedupeerde pluimveehouders mogelijk wil compenseren. De Eurocommissaris weet echter nog niet hoe die compensatie eruit kan zien. Maar als er een compensatiemaatregel komt moeten lidstaten (landen) dit zelf aanvragen bij de Europese Commissie. 

„Als compensatie de enige optie is die de Commissie geeft, mag Nederland geen geld in Brussel op de plank laten liggen”, zegt Belder. Hij vindt dus dat Van Dam proactief te werk moet gaan in Brussel om pluimveehouders te compenseren. 

 
 

Inloggen op de ledenportal