Boerderij: Van Leeuwen: 25 jaar pluimveehouder in Bulgarije

10-07-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De broers Jack en Erik van Leeuwen – Hipro – bouwden eind vorige eeuw een nieuwe pluimveetoekomst in Bulgarije. Ze zagen toen weinig perspectief in de pluimveesector in Nederland, hun legkippenbedrijf in Puiflijk (Gld.) begon te verouderen en ze wilden niet hun hele leven in Nederland in de kippen zitten.

In 1997 kochten ze in het Bulgaarse Pavlikeni een voormalig staatsbedrijf met vijftien leg- en tien opfokstallen. Na de noodzakelijke renovaties zetten ze in augustus 1999 hun eerste koppel legkuikens op. Pluimveehouderij berichtte over de ontmanteling van hun voerfabriek in Puiflijk en het transport naar Pavlikeni, in delen, per schip en vrachtwagen.

Onlangs vierden Jack (65) en Erik (63) 25 jaar Hipro Bulgaria tijdens een evenement in het dorp dat ze al tien jaar sponsoren. Hun bedrijf omvat nu acht opfokstallen (totaal 160.000 plaatsen) en veertien legstallen (totaal 226.000 plaatsen). Ze zetten zelf hun bruine eieren af in Bulgarije (30%) en naar Griekenland (30%), Roemenië (30%) en andere EU-landen (10%).

In hun voerfabriek, die ze destijds hebben meeverhuisd, expanderen ze het voer. Daar waren ze toen in Nederland voorloper mee.

 
 

Inloggen op de ledenportal