Boerderij: Vakanties merkbaar, maar eiermarkt blijft op koers

12-07-2024

Redactie

Jacco Keuper

marktredacteur

De eiermarkt is helemaal zo slecht nog niet. De prijs levert nog wel iets in, maar de vaart waarmee de prijsdaling verloopt neemt af.

Met €10,39 brengen 100 eieren van 62-63 gram niet meer de hele hoge prijs van vorig jaar op. Toen stond de NOP-notering in week 28 op €11,13. Maar het is nog altijd net iets meer dan in 2022 (€10,27 per 100) en daarmee bevat de prijs van eieren van dat gewicht ook nog altijd dubbele cijfers voor de komma. En dat was voor 2022 niet het geval in deze tijd van het jaar.

Toch is de invloed van de vakanties wel te merken nu ook het midden van het land de scholen de deuren sluiten. Volgens eierhandelaren is de handel daardoor wel rustiger dan vorige week. Ze zien hun voorraden groeien. Aan de ene kant omdat hun afnemers minder bestellen en aan de andere kant omdat er meer eieren binnen komen. Pluimveehouders met eigen afzet verkopen daar ook minder aan consumenten, waardoor er meer over blijft voor de handel.

Geen paniek

Toch geeft die ontwikkeling geen paniek. Het is normaal voor de tijd van het jaar. Juli en augustus staan erom bekend als maanden waarin er minder tafeleieren gegeten worden. De afzet is dan doorgaans 10% tot 15% lager dan gebruikelijk.

Het is ook de periode waarin de verwerkende industrie nodig is als koper om de markt leeg te houden. En ook dat gaat volgens handelaren en pakstations nog vlekkeloos op dit moment. Voor industrie-eieren werd afgelopen week zelfs wat meer betaald dan de week ervoor. De richtprijs voor kooi-eieren steeg van €1,322 naar €1,330 per kilo. De richtprijs voor scharrelindustrie-eieren steeg van €1,379 naar €1,388.

Nu maakt één zwaluw nog geen zomer en zo is het volgens deskundigen ook nog te vroeg om hieruit de concluderen dat de verwerkende industrie zich meer als koper in de markt manifesteert. We blijkt eruit deze mutatie dat er geen paniek is op de eiermarkt, die rustig op een behoorlijk niveau doorkabbelt. Maar het koopgedrag van industriële partijen is grilliger dan  dat van afnemers van tafeleieren. Dus het beeld kan volgende week weer anders zijn.

De consumptie zal mogelijk nog wat verder dalen doordat vakantiegangers verder weg trekken door het matige zomerweer dat ze in ons land treffen momenteel. Toch is het eieraanbod niet overdreven groot, en hebben verwerkers nog geen grote voorraden aangelegd. Industriële kopers blijven echter voorzichtig zolang de prijs nog fractioneel omlaag gaat, dat is het marktspel. Maar als de noteringen voor consumptie-eieren weer wat stijgen, dan gaan de bestellingen vaak ineens ook harder, zo leert het verleden. Maar het is vakantietijd, dus rekenen marktpartijen de eerste vier tot vijf weken nog niet op zo’n opleving. De licht dalende trend zal nog even aanhouden.

Prognose eierprijzen: licht dalend.

 
 

Inloggen op de ledenportal