Boerderij: Vijf mensen besmet met vogelgriep na ruimen pluimveebedrijf in VS

17-07-2024

Redactie

Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

In de VS zijn vijf mensen besmet geraakt met hoogpathogene vogelgriep H5N1 na het ruimen van een besmet pluimveebedrijf in Colorado. De medewerkers vertoonden milde luchtwegklachten en ontstoken ogen. Geen van hen hoefde opgenomen te worden in het ziekenhuis. De besmette personen hadden allemaal direct contact gehad met geïnfecteerd pluimvee.

In totaal waren 160 mensen betrokken bij de ruiming van het bedrijf met 1,8 miljoen leghennen. Ongeveer vijftig mensen vertoonden nadien lichte verschijnselen, waarna bij vijf mensen het virus ook werd aangetoond. Mogelijk speelde het warme weer een rol bij de infectie. Medewerkers hadden daardoor meer moeite om de beschermende kleding op de juiste manier te dragen.

Het is voor het eerst sinds 2022 dat in de Verenigde Staten humane besmettingen met het vogelgriepvirus zijn als gevolg van contact met pluimvee zijn vastgesteld. Recent werden wel medewerkers van melkveebedrijven geïnfecteerd met H5N1 door contact met geïnfecteerde dieren. In totaal staat het aantal humane besmettingen in de Verenigde Staten dit jaar op negen.

Grote uitbraak vogelgriep in Colorado

Colorado heeft te maken met een grote uitbraak van vogelgriep onder rundvee- en pluimveebedrijven. Bij beide bedrijfstypen is hetzelfde H5N1-vogelgriepvrius aangetroffen. Inmiddels zijn 37 rundveebedrijven besmet. In totaal zijn in de Verenigde Staten 160 melkveebedrijven besmet met vogelgriep, verdeeld over dertien staten. De meest recente besmetting kwam vorige week aan het licht aan de hand van melkmonsters. De veestapel is geheel hersteld.

Melkvee met vogelgriep heeft een verminderde voeropname en de melkproductie vermindert. De melk kan wat dikker van samenstelling worden, net als de mest. Sommige dieren hebben koorts. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA heeft inmiddels met de staten Kansas, Texas, Nebraska en New Mexico afspraken gemaakt over vrijwillig tankmelkonderzoek naar vogelgriep. Het type virus dat in de Verenigde Staten rondgaat, is een andere variant dan de virussen die tot nu toe in Europa zijn aangetoond.

 
 

Inloggen op de ledenportal