Boerderij: Eiermarkt in zomerdip

19-07-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De vakantietijd was deze week (week 29) duidelijk merkbaar op de eiermarkt. De afzet wordt minder, bestellingen van de retail lopen terug. Pluimveehouders die zelf een deel van hun eieren rechtstreeks afzetten aan de consument of lokaal aan horeca, merken dit ook en leveren wat meer eieren aan handelaren of pakstations. Het effect van de lagere vraag op de prijzen bleef beperkt, doordat er een redelijke kooplust van de industrie tegenover stond en er wat stallen leegkomen (waarvan sommigen ook leeg blijven).

Barneveld, vorige week onveranderd, noteerde deze week alle gewichten, zowel bij kooi- als scharreleieren, €0,05 lager. De Amsterdamse Grossiers Index (AGI), vorige week bij de witte en de bruine scharreleieren €0,05 lager, deed er nu gemiddeld bij de witte €0,13 en bij de bruine €0,14 af.

De Duitse Weser-Ems-notering voor de OKT-scharreleieren daalde voor wit gemiddeld met €0,08 (vorige week -€0,12) en voor bruin gemiddeld met €0,07 (vorige week -€0,08). De Weser-Ems-kooi-einotering daalde voor de witte gemiddeld met €0,11 (vorige week -€0,07) en voor de bruine gemiddeld met €0,15 (vorige week -€0,05).

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren noteerde deze week op de eerste twee noteringsdagen (dinsdag en donderdag) onveranderd. De NOP-richtprijs voor scharreleieren zakte gemiddeld over alle gewichten voor de witte met €0,10 (vorige week -€0,08) en voor de bruine met €0,09 (vorige week -€0,04). De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging voor de witte omlaag met €0,12 naar €9,47 (vorige week -€0,10) en daalde voor de bruine met €0,09 naar €10,30 (vorige week -€0,06). Deze noteringen voor 62/63 gram zitten voor wit €1,45 en voor bruin €0,51 onder die in week 29 van 2023.

Industrie bouwt voorraad op

De eierverwerkende industrie is wat actiever en lijkt wat voorraad op te bouwen. Dit kan erop duiden dat de verwerkers verwachten dat de bodem van de markt min of meer is bereikt en ze (binnenkort) betere prijzen verwachten. Een Duitse marktanalist verwacht dat de kans voor de verwerkende industrie om voorraden op te bouwen dit jaar wel eens extreem kort zou kunnen zijn.

De industrie-noteringen, vorige week allemaal stabiel, lieten deze week een enkele kleine daling zien. De Duitse Weser-Ems industrienotering voor OKT-scharreleieren zakte met €0,02 naar €1,59, die voor kooi-eieren bleef onveranderd €1,30. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren bleef ook onveranderd op €1,28.

De NOP-industrienoteringen gingen beide omlaag, wat niet iedereen had verwacht. De NOP-industrienotering voor scharrel-eieren ging met €0,023 omlaag naar €1,365 (vorige week +€0,009) en die voor kooi-eieren zakte met €0,007 naar €1,323 (vorige week +€0,008). De NOP-industrienoteringen liggen voor kooi-eieren 18,4% en voor scharreleieren 10,1% boven die in dezelfde week van 2023. Dus weinig reden tot klagen.

Op niveau van zomer door

De verwachting voor de komende drie, vier weken is dat de marktsituatie weinig zal veranderen. Evenwicht lijkt mogelijk, wellicht dat de prijzen nog iets zullen afbrokkelen. De stemming blijft goed, tafeleieren zullen voor de langere termijn gevraagd blijven voor stabiele prijzen. Bio en vrije uitloop eieren zijn er nu even genoeg, maar dat is normaal voor deze periode van het jaar.

In Duitsland zijn de vakanties ook duidelijk merkbaar in daling van de afzet. Hoewel echte vakantieregio’s daar ook wel van lijken te profiteren. Binnenkort komen de eerste Duitse vakantiegangers weer terug en gaan ze hun koelkast bijvullen. “Dan kan het heel snel weer omhoog gaan”, aldus een Duitse analist. Van daar zijn opmerking over de wellicht extreem korte periode waarin de eierverwerkers dit jaar voorraden kunnen opbouwen.

Prognose eierprijzen: licht dalend tot stabiel

 
 

Inloggen op de ledenportal