Boerderij: Eiermarkt zakt nog iets verder in

26-07-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiermarkt is niet spannend. Het is rustig en de handel is slecht. Zo maar enkele typeringen van de eiermarkt deze week (week 30). De consumptie is rustig, het aanbod royaal ten opzichte van de lagere vraag. Het is allemaal in de lijn der verwachtingen voor deze periode van het jaar. Niet verwonderlijk dat de prijzen ook deze week weer wat omlaag gingen. “De markt zakt in, maar stort niet in”, zei een handelaar. Er is druk op de sorteerbare eieren, want niet alle eieren gaan de doosjes in. Een deel moet en gaat naar de industrie.

Barneveld, vorige week over alle gewichten vijf cent lager, was nu bij de kooi-eieren gemiddeld €0,18 en bij de (bruine) scharreleieren €0,40 lager. De slechte binnenlandse handel en het gebrek aan kooplust lagen aan deze daling ten grondslag. Dat de consumptie laag is, merken handelaren ook aan pluimveehouders met eigen (huis)afzet. Die leveren nu meer aan, omdat hun eigen afzet terugvalt.

De Amsterdamse Grossiers Index (AGI) voor scharreleieren noteerde deze week de witte gemiddeld €0,14 lager (vorige week -€0,13) en de bruine gemiddeld €0,12 lager (vorige week -€0,14). De Duitse Weser-Ems-notering voor de OKT-scharreleieren bleef deze week onveranderd (vorige week voor de witte gemiddeld -€0,08 en voor de bruine gemiddeld -€0,07). De Weser-Ems-kooi-ei notering daalde voor de witte gemiddeld met €0,07 (vorige week -€0,11) en voor de bruine gemiddeld met €0,06 (vorige week -€0,15).

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren, vorige week onveranderd, noteerde dinsdag nog gelijk, maar donderdag en vrijdag lager. Gemiddeld over deze week en over alle gewichten -€0,05.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren zakte gemiddeld over alle gewichten voor de witte met €0,07 (vorige week -€0,10) en voor de bruine met €0,15 (vorige week -€0,09). De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging voor de witte omlaag met €0,07 naar €9,40 (vorige week -€0,12) en daalde voor de bruine met €0,19 naar €10,11 (vorige week -€0,09). Deze noteringen voor 62/63 gram zitten voor wit €1,22 en voor bruin €0,49 onder die in week 30 van 2023.

Industrieniveau omlaag

De eierverwerkende industrie koopt in tegen het huidige niveau, dat stabiel te noemen is. Ondanks dat er nog steeds goedkope eieren uit derde landen worden aangeboden. Dat is op zich gunstig. Volgens een handelaar ‘is voor elke koper een partij, wat wel eens anders is geweest in de zomer’. Dat neemt niet weg dat tafeleieren behoorlijk moeten worden afgewaardeerd als ze naar de industrie gaan. Bij de witte scharrels zit er zo’n negentiende cent tussen per ei, bij de bruine nog een halve cent meer. Zo kost een vracht die naar de industrie moet al snel een paar duizend euro. Bij bio- en OKT-eieren is de afwaardering nog veel groter als ze niet als tafelei kunnen worden afgezet.

De industrie-noteringen lieten over de hele linie een daling zien, behalve de Duitse Weser-Ems industrienotering voor OKT-scharreleieren, die ging met €0,01 omhoog naar €1,60. De Weser-Ems voor kooi-eieren ging met €0,01 omlaag naar €1,29. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren ging met €0,03 cent omlaag naar €1,25.

De NOP-industrienotering voor scharrel-eieren bleef nagenoeg gelijk (-€0,001) op €1,364 (vorige week -€0,023), die voor kooi-eieren daalde met €0,017 naar €1,306 (vorige week -€0,007). De NOP-industrienoteringen liggen voor kooi-eieren €0,232 (+21,6%) en voor scharreleieren €0,159 (13,2%) boven die in dezelfde week van 2023. Dus weinig reden tot klagen.

Nog enkele weken slapte

Slapte op de markt in de zomer is onvermijdelijk, ondanks dat eierhandelaren en pluimveehouders proberen te sturen met opzetten en in planningen. Elk koppel maakt tegenwoordig nu eenmaal een zomerperiode mee, dus zal er altijd wel sprake zijn van een licht overaanbod midden in het jaar. Maar niets om nerveus over te worden, want het prijsniveau is nog alleszins acceptabel.

De algemene verwachting is dat de huidige slapte nog enkele weken zal aanhouden. Maar, volgens een Duitse marktanalist, kan het zomaar zijn dat de prijzen aantrekken als over een paar weken de eerste (Duitse) vakantiegangers weer terug komen en hun koelkasten weer gaan vullen. Nederland zal dan volgen.

Prognose eierprijzen: licht dalend tot stabiel

 
 

Inloggen op de ledenportal