Boerderij: Eierprijzen maken pas op de plaats

16-08-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Het wordt eentonig om de ontwikkelingen op de eiermarkt te duiden, want die is nu al weken achtereen nagenoeg hetzelfde: matige vraag naar tafeleieren, aanbod aan de krappe kant, maar genoeg om in de vraag te voorzien, en de industrie die het overschot wel wil afnemen. En dat allemaal op een prijsniveau waar tot voor enkele jaren menigeen zeer tevreden over zou zijn richting de kerst.

Deze week (week 33) is er nog niet veel veranderd. Er gebeurt weinig en er is weinig animo voor de handel. Nóg niet veel veranderd, want menigeen vraagt zich af wanneer de omslag zal zijn en de vraag wat zal aantrekken. De signalen wijzen wel wat die richting op, want na weken van lichte prijsdaling noteerden de meeste noteringen nagenoeg gelijk, sommige iets lager, een enkele zelfs een klein plusje.

Barneveld, dat vorige week alle gewichtsklassen lager noteerde (de kooi-eieren gemiddeld -€0,05 en de scharreleieren gemiddeld -€0,08), hield nu de prijzen van vijf gewichtsklassen gelijk en noteerde er maar twee lager. Gemiddeld kwam de notering voor kooi-eieren €0,03 en die voor scharreleieren €0,01 lager uit. De Amsterdamse Grossiers Index (AGI) voor scharreleieren noteerde deze week de witte gelijk aan vorige week. Dat gold ook voor de bruine, op de L-eieren na, die €0,05 zakten (vorige week wit en bruin allebei gemiddeld -€0,05).

Minimale veranderingen

De Duitse Weser-Ems-notering voor OKT-scharreleieren, vorige week onveranderd, liet nu voor wit én bruin gemiddeld een klein plusje zien: +€0,01. De Weser-Ems voor kooi-eieren ging voor de witte met gemiddeld €0,05 omhoog (vorige week -€0,03) en bleef voor de bruine gelijk (vorige week -€0,01).

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren kende deze week alleen op dinsdag en vrijdag een notering. Op donderdag was er geen notering vanwege de nationale feestdag Maria Hemelvaart. Dinsdag gingen alle gewichtsklassen met €0,15 omlaag, vrijdag met €0,10. De week ervoor daalde de Rungis gemiddeld over drie noteringsdagen en vier gewichtsklassen met €0,20.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren bleef gemiddeld gelijk voor de witte (vorige week -€0,01) en was voor de bruine gemiddeld €0,01 lager (vorige week -€0,03). De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram bleef voor de witte gelijk op €9,34 (vorige week -€0,01) en daalde voor de bruine met €0,01 naar €9,956 (vorige week -€0,04). Het zijn allemaal minimale veranderingen bij dit hoge prijsniveau.

Industrienoteringen ook stabiel

De industrie krijgt naast ‘industriewaardige’ eieren ook eieren die nog goed als tafeleieren weg zouden kunnen. Als die vraag er zou zijn. Naar verluid zitten de Nederlandse verwerkers niet om eieren verlegen en vinden daarom nogal wat eieren een weg naar de Duitse industrie. Dat de industrienoteringen deze week, en ook al enkele weken, aardig stabiel zijn, kan een signaal zijn van een kentering.

De Duitse Weser-Ems industrienotering voor OKT-scharreleieren bleef deze week gelijk op €1,30, net al in de voorgaande drie weken. Die voor industriekooi-eieren ging met €0,01 omhoog naar €1,30. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren bleef €1,16, waar het vorige week vanaf €1,24 op terecht was gekomen.

De NOP-industrienotering voor scharreleieren bleef €1,351 (vorige week -€0,007), die voor kooi-eieren ging met €0,003 omhoog naar €1,261 (vorige week -€0,035).

Laagste punt bereikt?

De kans is groot dat er binnenkort een verandering komt en dat de vraag zal toenemen. In combinatie met het huidige aanbod, kan dat leiden tot oplopende prijzen. Als de vakanties voorbij zijn moeten de koelkasten weer worden gevuld en daar zullen de supermarkten hun bestellingen op aanpassen. Volgende week zijn in Nederland alle schoolvakanties voorbij en is ook in Noordrijn-Westfalen, de dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland, de vakantieperiode voorbij. Een Duitse marktanalist spreekt over berichten over een verbeterde regionale vraag naar verse tafeleieren. Dat klinkt positief.

Volgens verwachtingen van kenners zal de markt volgende week niet minder zijn dan deze week. En met een beetje krapte kunnen de prijzen dan zomaar een stuiver of een dubbeltje hoger uitvallen.

Prognose eierprijzen: stabiel tot licht oplopend.

 
 

Inloggen op de ledenportal