Boerderij: Fransen kopen nog eens 67,75 miljoen vogelgriepvaccins

20-08-2024

Redactie

Ruud Peijs

internationaal journalist

Het Franse landbouwministerie heeft nog eens 67,75 miljoen doses vaccin tegen hoogpathogene vogelgriep ingekocht voor een nieuwe vaccinatiecampagne van eenden. De overheid neemt gedurende de eerste drie maanden 70% van de kosten voor haar rekening.

In Frankrijk zijn tijdens de eerste vaccinatieronde meer dan 50 miljoen eenden ingeënt tegen vogelgriep. Die verplichte vaccinatie was volgens het ministerie de eerste wereldwijd op zo’n grote schaal en is ook een succes geworden door de nauwe samenwerking tussen de leveranciers, dierenartsen, agrarische organisaties en boeren.

Nog steeds besmettingen bij wilde vogels

Een nieuwe actie is vooral nodig omdat ‘de epidemiologische context doet vrezen dat nog altijd een belangrijke besmetting onder wilde vogels voorkomt’, aldus het ministerie. De tweede vaccinatieronde zal op 1 oktober starten. “We kunnen nu voortbouwen op de opgedane ervaringen en kennis. We willen er samen met de sector voor zorgen dat we daar gezamenlijk klaar voor staan. De staat voert opnieuw een campagne om te voorkomen dat het vogelgriepvirus kan binnenkomen en zich verspreiden in Frankrijk.”

Het ministerie wijst er daarbij op dat recent een nieuwe besmetting met hoogpathogene vogelgriep is vastgesteld op een pluimveehouderij in Bretagne.

De nieuwe vaccins zijn geleverd door het Duitse Boehringer Ingelheim Animal Health en het Franse Ceva Santé Animale. In de eerste rond kocht het ministerie alleen van de Duitse leverancier, maar dat kwam haar op forse kritiek te staan van zowel de pluimveesector als het Franse bedrijf.

 
 

Inloggen op de ledenportal