Boerderij: Veel minder vogelgriep bij pluimvee in Europa

22-08-2024

Redactie

Robert Bodde

chef rundvee- en varkenshouderij

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) rapporteert het laagste aantal uitbraken van vogelgriep (HPAI) sinds 2019. Tussen 16 maart en 14 juni 2024 zijn vijftien HPAI-uitbraken bij pluimvee gemeld. Bij tien van deze uitbraken is indirect contact met wilde vogels de meest waarschijnlijke bron van besmetting. Een jaar eerder waren er nog 173 uitbraken.

Er zijn 27 HPAI-virusdetecties onder wilde vogels gemeld. Dat is ongeveer zestien keer minder dan een kwartaal eerder. Opmerkelijk is dat het virus alleen is geregistreerd bij koloniebroedende zeevogels. De gegevens suggereren dat áls HPAI-virus al circuleerde in de periode maart-juni dat dit slechts op een laag niveau was, zonder massale sterftegevallen te veroorzaken in wilde vogelpopulaties.

Verschillende oorzaken

Diverse factoren kunnen volgens de EFSA bij de sterke verlaging een rol spelen: kudde-immuniteit bij wilde vogelsoorten, uitputting van wilde vogelpopulaties, minder virale besmetting in het milieu en veranderende samenstelling van de circulerende HPAI-virusgenotypen.

Wereldwijd zijn de meeste HPAI-uitbraken bij pluimvee gemeld in Noord-Amerika. De uitbraken van HPAI in Australië staan waarschijnlijk los van die in de rest van de wereld. Daar zijn namelijk uitbraken van virustypen H7N3, H7N8 H7N9.

 
 

Inloggen op de ledenportal