Boerderij: Eiermarkt beetje vriendelijker

23-08-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Dat de vakantieperiode bijna voorbij is, wordt geleidelijk merkbaar op de eiermarkt. De vraag naar tafeleieren trekt iets aan, de afzet naar de retail loopt wat op.

Hoewel sommigen het niet zo ervaarden, liep het allemaal wat beter weg deze week (week 34), eventuele voorraden, zo die er zijn, nemen iets af. Echt veel handel was er nog niet, het zijn slechts kleine veranderingen waardoor de markt wat vriendelijker is en zich herstelt van de wat mindere zomerperiode.

De prijzen trekken iets aan. Barneveld is daarop een uitzondering, want het hield alle prijzen gelijk. Niet echt verrassend, want Barneveld stond al enkele weken wat aan de hoge kant. De Amsterdamse Grossiers Index (AGI) voor scharreleieren noteerde deze week de witte op plus €0,11 (vorige week onveranderd) en ging bij de bruine €0,01 omhoog (vorige week -€0,01).

De Duitse Weser-Ems-notering voor OKT-scharreleieren, twee weken geleden onveranderd, vorige week voor de witte en de bruine +€0,01, ging nu voor de witte met €0,06 omhoog en voor de bruine met €0,10, De Weser-Ems voor kooi-eieren ging voor de witte met gemiddeld €0,13 omhoog (vorige week +€0,05) en voor de bruine met €0,12 (vorige week onveranderd).

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren zat deze week bij alle gewichten €0,05 lager dan vorige week. Een week eerder was het gemiddelde €0,12 lager dan de week ervoor.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging gemiddeld over alle gewichten voor de witte met €0,10 omhoog (vorige week onveranderd) en voor de bruine met €0,07 (vorige week -€0,01). De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram pluste voor de witte met €0,12 op €9,46 (vorige week onveranderd) en ging voor de bruine omhoog met €0,06 naar €10,01 (vorige week -€0,01). Hiermee ligt de NOP-notering voor wit €1,29 en voor bruin €1,11 onder het prijsniveau van dezelfde week vorig jaar.

Verwerkers lopen mee

De industrie was deze week wat ‘williger’, verwerkers, ook de Nederlandse, blijven geïnteresseerd in kopen en lopen mee in de opgaande markt. Industrieprijzen, die deze zomer waren gezakt, maar een goed niveau vasthielden, noteren plusjes deze week.
De Duitse Weser-Ems industrienotering voor OKT-scharreleieren, voorgaande drie weken onveranderd, liep nu met €0,03 op naar €1,33. Die voor industriekooi-eieren ging met €0,03 omhoog naar €1,33 (vorige week +€0,01). De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren pluste met €0,01 naar €1,15 (vorige week -€0,01).

De NOP-industrienotering voor scharreleieren ging met €0,029 omhoog naar €1,380 (vorige week onveranderd), die voor kooi-eieren ging met €0,015 omhoog naar €1,276 (vorige week +€0,003). Hiermee zit deze notering voor kooi-eieren €0,012 en voor scharreleieren €0,180 lager dan in week 34 van 2023.

Consumptie trekt iets aan

Het aanbod was de afgelopen weken lager vanwege wat de Duitsers ‘uitstallingen’ noemen: koppels die naar de slachterij gingen. Daardoor bleven aanbod en vraag redelijk in balans. Inmiddels zijn er ook weer koppels opgezet, dus over enkele weken zal de productie en het aanbod weer stijgen, vooreerst met kleine eitjes.

Volgens een Duitse analist is het in Duitsland niet veel anders. Er zijn momenteel voldoende eieren beschikbaar voor de consumentenmarkt. Maar volgens de analist is het op zijn minst de vraag of dit de komende maanden ook het geval zal zijn. “Leveringszekerheid zal zeker aan belang blijven winnen, vooral voor OKT-eieren. Eieren in de gewichtsklasse XL en witte eieren uit de Duitse Kleingruppenhaltung zijn nog steeds schaars en moeilijk te vinden.”

Als alle vakanties voorbij zijn zal de vraag normaliseren. Een vraag is hoe het aanbod vanaf dit najaar zal zijn als bedrijven geen nieuwe koppels meer opzetten omdat ze meedoen aan een stoppersregeling. Wat dat betreft lijken de (prijs)vooruitzichten gunstig.

Prognose eierprijzen: licht oplopend.

 
 

Inloggen op de ledenportal