Boerderij: Met ruweiwitgehalte is eiproductie te sturen

26-08-2024

Redactie

Meiling Liu

 

Een ruweiwitgehalte van 15,6% in het rantsoen is optimaal voor de eiproductie en het voortplantingsstelsel van de leghen. Het geeft ook de rijkste darmflora, blijkt uit Chinees onderzoek.

Een team van Chinese onderzoekers bepaalde de optimale eiwitvoorziening in het rantsoen. Ze evalueerden daarvoor de impact van ruweiwitgehaltes in het rantsoen op de bloedwaarden van leghennen, hun eierproductie, voortplantingsstelsel en de samenstelling van de darmflora.

De geteste rantsoenen waren vergelijkbaar in metaboliseerbare energie- en nutriëntengehaltes, maar varieerden in ruweiwit (RE) gehalte: 13,9%, 14,4%, 15,6% en 16,3%. Het team verzamelde uit elke behandelingsgroep zestig eieren vóór de voerproef startte en vervolgens elke vier weken dertig eieren tijdens het experiment. Daaruit zijn de kwaliteitsparameters van de eieren beoordeeld, waaronder schaalsterkte, schaaldikte, eierschaalkleur, Haugh-Unit (maat voor de dikwithoogte) dooierkleur en eigewicht.

Het team evalueerde de stikstofefficiëntie en emissies. Daarnaast is het DNA uit de blindedarmmicroben onderzocht om de samenstelling van de darmflora te achterhalen. Er zijn ook bloedmonsters verzameld en de lever, nier, buikvet, eileider en eierstok zijn na het slachten gewogen.

Impact van eiwitniveaus

Ruim RE, 15,6% en 16,3% in het rantsoen, verhoogde het uiteindelijke lichaamsgewicht, de eierproductie en de dagelijkse eimassa. Het verlaagde ook de voer-eiverhouding. Krappe RE-voorziening, 13,9%, verhoogde het eigewicht vergeleken met het voeren van 14,4% RE.

Het voeren van leghennen met 15,6% RE verbeterde de dikte van de eierschaal vergeleken met die van de 14,4% RE-groep. En het gaf sterkere eierschalen dan bij de 16,3% RE-groep.

Het voeren van 16,3% RE verslechterde de kleur van de dooier ten opzichte van de 13,9% groep.

Krap eiwit

De hennen op 14,4% RE hadden de kleinste gele follikels. De hennen op het rantsoen van 15,6% RE hadden de maximale eileiderlengte en het hoogste eierstok- en eileidergewicht.

Voeren van 16,3% RE verhoogde de serumconcentratie van ureum en de concentratie IgG- en IgM-afweerstoffen. Bij 15,6% RE verbeterde ook de antioxiderende capaciteit. De dagelijkse stikstofuitscheiding en de stikstofuitscheiding met de eieren nam toe met een toenemend eiwitgehalte in het dieet.

Rijkste darmflora op 15,6% RE

Het voeren van leghennen met 15,6% ruw eiwit resulteerde in de hoogste diversiteit en rijkdom aan bacteriële soorten. De auteurs concludeerden dat de productieprestaties en de morfologie van het voortplantingsstelsel van leghennen verbeterden bij een eiwitgehalte van 15,6%. Bovendien vertoonden de groepen van 13,9% en 15,6% een hogere RE-benutting. Daarom lijkt een rantsoen met ongeveer 15,6% RE het meest gunstig voor leghennen.

 
 

Inloggen op de ledenportal