Boerderij: Dagvaarding uitgegaan tegen eierkartel

30-08-2024

Redactie

Robert Bodde

chef rundvee- en varkenshouderij

De stichting Eierkartelschade heeft op 30 augustus namens 110 legpluimveehouders uit Nederland en België een dagvaarding uitgebracht tegen de eierverwerkers Wulro, Interovo en Global.

De Stichting vordert een vergoeding voor de door de pluimveehouders geleden schade als gevolg van het eierinkoopkartel. Dit eierinkoopkartel is eerder vastgesteld en beboet door Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Voor de dagvaarding is uitgegaan, is er meermaals contact geweest met alledrie de kartellisten. Die gesprekken hebben niet tot een schikking geleid.

De drie gedaagden moeten nu voor 2 oktober formeel aangeven wie hun advocaat is. Daarna hebben die tot 13 november de tijd om hun schriftelijke zienswijze in te dienen bij de rechter, waarna de inhoudelijke behandeling start.

Kartelafspraken

De kartelafspraken omvatten onder andere afstemming van de inkoopprijs van kooi- en scharreleieren van leghennenhouders, het verdelen van leveranciers en het uitwisselen van concurrentiegevoelige informatie. Volgens de ACM was sprake van ernstige overtredingen, waarvan leghennenhouders de dupe waren. De bezwaren van de kartellisten tegen het boetebesluit zijn door de ACM ongegrond verklaard.

Leghennenhouders die zich nog niet hebben aangemeld, maar meer informatie willen hebben over de mogelijkheden en zich eventueel alsnog willen aansluiten kunnen zich melden via de website van de Stichting. De Stichting zal bij voldoende nieuwe aanmeldingen bekijken of zij de vordering zal vermeerderen of een nieuwe vordering zal instellen.

 
 

Inloggen op de ledenportal