Boerderij: Eiermarkt wordt nu echt vriendelijker

06-09-2024

Redactie

Jacco Keuper

marktredacteur

In het vierde (kerst) en eerste kwartaal van het jaar (Pasen) worden de meeste eieren gegeten. In de zomer is de consumptie minder, maar in de nazomer begint seizoensmatig de opmaat naar betere tijden al. In de laatste week van de schoolvakanties begint dat doorgaans merkbaar te worden, zo merken marktdeelnemers. Dit jaar was dat effect echter niet zo groot als voorgaande jaren.

De prijsdaling vlakte wel af en de noteringen lieten wel kleine plussen zien, maar niet zoals die van voorgaande jaren. Van een echte opleving was volgens pluimveehouders dan ook nog geen sprake. Tot nu, want de markt lijkt weer los te komen. Dat gevoel baseren ze op de aantallen eieren die via huisverkoop hun weg vinden, dat nu duidelijk aantrekt, maar ook op geluiden uit de handel.

Ook eierhandelaren zijn namelijk positief over het verloop van de markt. Ze merken dat de industrie nu echt aan de eieren begint te trekken. En dat terwijl de verwerkers ook in de zomer wel gewoon gekocht hebben. De NOP richtprijs voor industrie-eieren stijgt met €0,057 naar €1,357 per kilo. Scharreleieren voor de industrie stijgen van €1,400 naar €1,455 per kilo.

Minder vraag naar bio-eieren

Het enige segment waar kopers nog niet heel warm lopen is de biologische hoek. De vraag naar bio-eieren, die vooral uit Duitsland komt, is momenteel nog lager dan het aanbod. Dat kan ook snel veranderen weten handelaren. Maar momenteel gaat een deel van de biologische eieren niet weg voor rechtstreekse consumptie, maar richting de verwerkende industrie.

De opbrengstprijs ligt onder het niveau van de afgelopen twee jaren, maar is daarmee zeker niet slecht. In 2022 kwam de omslag met forse prijsverhogingen door wereldwijd goede vraag en beperkt aanbod door vogelgriep. Ook de oorlog in Oekraïne had invloed op de prijs. Waar witte scharreleieren van 62 gram doorgaans gemiddeld rond de €7 per 100 stuks opbrachten, steeg dat in 2022 naar €10,82. In 2023 liep dat verder op naar €13,26 per 100 en het rollend gemiddelde tot nu toe over dit jaar bedraagt €10,94. En dan komt de betere tijd er nog aan.

Verwachtingen positief

De verwachtingen zijn dan ook positief. Het aanbod van scharreleieren is overzichtelijk en de vraag royaal. De prijs is daarbij op een niveau die voor de tijd van het jaar goed is en er zit nog meer in het vat.

Prognose eierprijzen: prijsstijging.

 
 

Inloggen op de ledenportal