Nu.nl: Reclamecommissie vindt tekst op eierdozen van Plus en Wegdam ook misleidend

18-09-2024
Door José Boon
18 sep 2024 om 15:32
 

Verkopers van vrije-uitloopeieren mogen hun eieren als zodanig verkopen, ook wanneer de kippen binnen hebben gezeten vanwege een ophokplicht om vogelgriep tegen te gaan. Dat besloot de Europese Commissie in november 2023 om de boeren te ondersteunen. Maar daarmee zijn niet álle verpakkingen toegestaan, vindt de Reclame Code Commissie (RCC).

De commissie vindt de teksten en afbeelding op doosjes van Plus en Wegdam misleidend wanneer de kippen tijdens de ophokplicht geen buitenlucht hebben gezien. Het oordeel volgt op vergelijkbare conclusies over eierdozen van de Lidl en de ALDI.

Plus heeft aan de binnenzijde van het doosje staan dat "de kippen overdag lekker buiten kunnen lopen en ze 's avonds binnen op stok gaan." Wie een Wegdam-doosje opent om te kijken of alle eitjes heel zijn, leest: "Lekkere verse eieren van onze eigen boerderij waar de kippen vrij in de buitenlucht kunnen rondscharrelen." Verder staat er een kip in het gras afgebeeld op de eierdoos.

Dat is ongenuanceerde informatie wanneer de kippen binnen hebben gezeten door de ophokplicht, concludeert de RCC. De tekst en het plaatje geven volgens de commissie geen goed beeld van de omstandigheden van leghennen tijdens een ophokplicht.

Foodwatch diende klachten in

Het gaat dus niet om de naamvoering 'vrije-uitloopei', die onder de versoepelde wet van de Europese Commissie valt, alleen om de aanvullende informatie. "Ik sta te flapperen met mijn oren", zegt de eigenaar van Wegdam tegen NU.nl over het onderscheid tussen de Europese Unie en de RCC. Als er weer een ophokplicht komt, zal de eierboer wel de actuele informatie toevoegen met stickers op de doosjes. Plus was niet bereikbaar voor commentaar.

De RCC kreeg de klachten binnen van Foodwatch, die eierdozen van verschillende eierdozen had bekeken. Vorige week oordeelde RCC ook over de eierdozen van Lidl en ALDI. Albert Heijn is in bezwaar gegaan, waardoor die uitspraak pas later openbaar wordt.

Momenteel gelden overigens geen beperkingen voor pluimveehouders. De laatste ophokplicht werd eind april ingetrokken, omdat het risico op vogelgriep is afgenomen.

Eerder

 
 

Inloggen op de ledenportal