Boerderij: Hoger risico op vogelgriep in de herfst door vogeltrek

20-09-2024

Redactie

Treena Hein

correspondent Canada

Tijdens de zomer nemen de gevallen van hoogpathogene vogelgriep meestal af. Dat gebeurde in Europa deze zomer, tussen de trekperiodes van wilde vogels in lente en herfst in.

De afname van het aantal vogelgriepgevallen in Europa kan ook verband houden met immuniteit bij sommige wilde vogelsoorten, kleinere vogelpopulaties in het wild en de veranderende samenstelling van de circulerende hoogpathogene vogelgriepvirussen. Maar nu de herfst nadert en de vogeltrek weer begint, breidt Frankrijk zijn vaccinatieprogramma uit met de aanschaf van 67,75 miljoen doses.

Bescherming tijdens migratie

Bedrijven die normaal gesproken kippen toegang tot de buitenlucht geven, zoals Kipster, houden ze tijdens de trekperiodes binnen. Het bedrijf merkt op dat “buitenloop en bioveiligheid niet gemakkelijk samengaan,” maar dat “een stimulerende en ruime buitenloop zelfs tijdens opsluiting van pluimvee bij ziekten zoals vogelgriep, een veilige omgeving biedt en ervoor zorgt dat het dierenwelzijn niet wordt beperkt.”

Ook legt Kipster de nadruk op het gebruik van beschermende kleding, in acht nemen van hygiënemaatregelen en andere preventieve maatregelen om blootstelling van de kippen aan vogelgriep te minimaliseren en het risico op overdracht vanuit de buitenwereld te beperken.

Het bedrijf meldt ook dat dit voorjaar in de Verenigde Staten, toen het risico toenam door verschillende uitbraken van vogelgriep op pluimvee- en melkveebedrijven in Indiana en aangrenzende staten, het bezoekerscentrum van Kipster voor een paar maanden werd gesloten. Het was begin september weer open. Bezoekers wordt nog wel gevraagd om de boerderij, inclusief bezoekerscentrum, niet te betreden als ze de voorafgaande 72 uur in contact met vogels zijn geweest.

Uitbraken van vogelgriep in Antarctica

Bovendien ontdekte een team virologen van het Britse Animal and Plant Health Agency dat de wereldwijde verspreiding van het H5N1-vogelgriepvirus zijn weg heeft gevonden naar vogelsoorten in Antarctica. Sommige van deze soorten verhuizen het hele jaar door naar andere delen van de wereld.

De virologen merken op dat de vogelgriep zich de afgelopen jaren wereldwijd heeft verspreid, eerst in 2020-2021 in Eurazië. Daarna bereikte het vogelgriepvirus via de Atlantische Oceaan Noord-Amerika, waarna het zich verder verspreidde naar Zuid-Amerika.

“De wereldwijde verspreiding is veroorzaakt door migrerende wilde vogelsoorten, met massale sterfte onder vogels en zoogdieren als gevolg, tot in het zuiden van Argentinië toe,” leggen ze uit. “Tegen de herfst van 2023 was duidelijk dat deze verspreiding niet zou stoppen bij de Amerika’s: veldonderzoek liet zien dat de sprong naar Antarctica aanstaande was.”

De onderzoekers vonden het H5N1-virus in Antarctica in verschillende vogelsoorten en zoogdieren.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Poultry World, het internationale vakmedium voor de pluimveehouderij.

 
 

Inloggen op de ledenportal