Boerderij: Seinen op groen op eiermarkt

27-09-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De koper vindt zijn eieren, de verkoper zijn afnemer. De beschikbaarheid van eieren is krap. Alle eieren zijn goed te plaatsen en vinden gemakkelijk een koper. Die is aan zet om te bieden. Dat is de situatie op de eiermarkt deze weken. De prijzen zitten in de lift voorlopig en dat zal de komende weken niet anders zijn.

De prijzen liepen deze week (week 39) verder op, net als vorige week met enkele tientallen centen. Barneveld liet zijn prijzen in dezelfde mate stijgen als vorige week: de bruine kooi-eieren met €0,30 (vorige week +€0,27), de bruine scharrels met €0,24 (vorige week +€0,26).

De Amsterdamse Grossiers Index (AGI) voor scharreleieren noteerde een iets grotere plus dan vorige week. Ging over de vier gewichtsklassen gemiddeld met €0,19 omhoog voor de witte en met €0,18 voor de bruine, bij beide €0,05 meer dan de verhoging vorige week.

Noteringen omhoog

De Duitse Weser-Ems-noteringen gingen omhoog in dezelfde mate als vorige week. Voor witte OKT-scharreleieren met gemiddeld €0,31 (vorige week +€0,34) en voor bruine met gemiddeld €0,30 (vorige week +€0,28). De Weser-Ems kooi-einotering ging voor de witte gemiddeld met €0,24 omhoog, even veel als vorige week, en voor de bruine met gemiddeld €0,24, een cent minder dan de prijsstijging een week eerder.

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren liet een ruime plus zien, ging gemiddeld over de drie noteringsdagen en de vier gewichtsklassen met €0,44 omhoog, zeven cent minder dan de vorige week. Is in vier weken €1,79 gestegen.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging gemiddeld over alle gewichten voor de witte met €0,26 omhoog (vorige week +€0,25) en voor de bruine met €0,23 (vorige week +€0,19). De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram pluste voor de witte met €0,26 op €10,34 (vorige week +€0,24) en ging voor de bruine ook met €0,26 omhoog naar €10,88 (vorige week +€0,23). Hiermee ligt de NOP-notering voor wit €0,91 (-8,0%) en voor bruin €0,90 (-7,6%) onder het prijsniveau van week 39 vorig jaar

Afzet naar industrie loopt door

De industrie wilde ook deze week goed kopen en betalen. “De verwerkers zijn net zo enthousiast als in de voorgaande weken”, zo verwoordde een handelaar de koopbereidheid van de verwerkende industrie. Dat geldt voor alle soorten eieren. Volgens een Duitse markanalist is de Duitse verwerkende industrie nog steeds geïnteresseerd in inkoop.

Industrienoteringen lieten weer een ruime plus zien. De Duitse Weser-Ems industrienotering ging voor OKT-scharreleieren omhoog met €0,06 naar €1,88, die voor kooi-eieren steeg met €0,08 naar €1,60 (vorige week beide +€0,07). De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren pluste met €0,05 naar €1,48 (vorige week +€0,13).

De NOP-industrienoteringen gingen voor scharrel- en voor kooi-eieren met €0,06 omhoog. De notering voor scharreleieren kwam op €1,64 (vorige week +€0,075), die voor kooi-eieren op €1,550 (vorige week +€0,087). Hiermee zit de industrienotering voor scharreleieren kort achter de richtprijs voor scharreltafeleieren. De NOP-industrienotering voor kooi-eieren zit €0,008 lager (-0,5%) en voor scharreleieren zit €0,06 lager (-3,5) lager dan in week 39 van 2023.

Verdere stijging verwacht

De verwachting is dat de markt zich de komende weken positief blijft ontwikkelen. Deze week waren er ruim bestellingen uit Duitsland, vooruitlopend op de vrije dag op 3 oktober (Dag van de Duitse eenheid). Na de eerste week van oktober wordt vanuit Duitsland een kleine terugval verwacht. “Rond half oktober is er wat rust op de Duitse markt, vanwege twee weken herfstvakantie”, weet een handelaar/exporteur. Daarna een aantrekkende markt het vooruitzicht, met de kennis dat in oktober en november de meeste eieren nodig zijn.

De industrie zal ook blijven kopen; die bereidt zich al geleidelijk aan voor op uitlevering aan hun afnemers voor de bereiding van producten voor kerst.

Van alle eieren zijn de scharreleieren het meest voorhanden. Bio-eieren zijn er ook ruim voldoende en beginnen steeds beter weg te lopen.

Prognose eierprijzen: stijgend.

 
 

Inloggen op de ledenportal