Boerderij: Stijgende prijslijn op eiermarkt

04-10-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiermarkt doet deze week (week 40) niet onder voor vorige week en is niet veel anders dan in de paar weken ervoor. Aanbod en vraag zijn aardig in evenwicht, de vraag is zelfs iets groter en lijkt verder aan te trekken.

Alle soorten eieren, bruine BLk-scharrels uitgezonderd, zijn goed te plaatsen en vinden gemakkelijk een koper. Kopers willen graag eieren, ook in de veronderstelling dat ze volgende week waarschijnlijk duurder zullen zijn. Voor de verkopers hoeft het om dezelfde reden niet per se deze week. Vorige week stonden de seinen op groen, deze week idem dito: de afzet loopt prima, de prijzen stijgen.

Barneveld liet zijn prijzen iets minder hard stijgen dan vorige week: de bruine kooi-eieren met €0,25 (vorige week +€0,30), de bruine scharrels met €0,19 (vorige week +€0,24).

De Amsterdamse Grossiers Index (AGI) voor scharreleieren noteerde daarentegen een iets groter plusje dan vorige week. Het ging over de vier gewichtsklassen gemiddeld met €0,21 omhoog voor de witte (vorige week +€0,19) en met €0,24 voor de bruine (vorige week +€0,18).

De Duitse Weser-Ems-noteringen gingen voor de witte iets minder omhoog dan vorige week en voor de bruine in gelijke mate. Voor witte OKT-scharreleieren steeg de notering gemiddeld over de vier gewichtsklassen met €0,24 (vorige week +€0,31) en voor bruine met gemiddeld €0,30, evenveel als een week eerder. De Weser-Ems kooi-einotering ging voor de witte gemiddeld met €0,22 omhoog (vorige week +€0,24) en voor de bruine met gemiddeld €0,25, een cent meer dan de prijsstijging een week eerder.

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren ging op de eerste twee noteringsdagen en de vier gewichtsklassen met €0,26 omhoog (tegen vorige week €0,44 over drie noteringsdagen).

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging gemiddeld over alle gewichten omhoog in dezelfde orde van grootte als een week eerder: voor de witte met €0,24 omhoog (vorige week +€0,26) en voor de bruine met €0,21 (vorige week +€0,23). De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram pluste voor de witte met €0,22 op €10,56 en ging voor de bruine met €0,24 omhoog naar €12,12 (vorige week noteerden beide een plus van €0,26). Het huidige prijsniveau van de NOP-notering voor wit €0,56 (-5,0%) en voor bruin €0,58 (-4,9%) onder het prijsniveau van week 40 vorig jaar.

Verwerkers op de markt

De afzet van eieren loopt op alle fronten goed, ook naar de industrie. De industrie neemt alles soorten eieren op, behalve biologische. Er gaan zelfs MKT-eieren naar de verweking in Duitsland. Op de tafeleimarkt, maar zeker ook op die voor de verwerking, werpt de kerst zijn schaduw vooruit. De verwachte stijging van de vraag van de eindgebruikers doet de vraag naar (industrie-)eieren stijgen. En daarmee ook de prijs.

Industrienoteringen lieten dan ook deze week weer een ruime plus zien. De Duitse Weser-Ems industrienotering ging voor OKT-scharreleieren ging met €0,05 omhoog naar €1,93 (vorige week +€0,06), die voor kooi-eieren steeg met €0,05 naar €1,65 (vorige week +€0,08). De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren pluste met €0,07 naar €1,55 (vorige week +€0,05).

De NOP-industrienotering ging voor scharreleieren met €0,05 naar €1,69 (vorige week +€0,06), die voor kooi-eieren met €0,067 naar €1,617 (vorige week +€0,06). Hiermee zit de industrienotering voor scharreleieren kort achter de richtprijs voor scharreltafeleieren. De NOP-industrienotering voor kooi-eieren zit boven het niveau van vorig jaar in week 40 (+€0,042: +2,7%) en voor scharreleieren op hetzelfde niveau (+€0,001; 0,1%).

Stemming blijft positief

De huidige positieve stemming geldt voor de komende weken. “Een strakke lijn omhoog richting kerst”, zo voorziet een eierhandelaar. De vooruitzichten zijn goed, er zijn geen signalen van een negatieve tendens.
Een Duitse analist meldt dat het aanbod beperkt is, vooral voor KAT-gecertificeerde eieren. En dat er weinig eieren beschikbaar zijn op de vrije markt, scharreleieren en eieren in de XL-gewichtsklasse zijn moeilijk te vinden. Biologische eieren zijn nu weer relatief schaars. In Nederland is het bio-aanbod ook krap. Volgens een handelaar is het direct te merken als een pluimveehouder even geen bio-eieren levert als een koppel een wormbehandeling heeft gekregen.

Prognose eierprijzen: stijgend.

 
 

Inloggen op de ledenportal